Jun
Pred vrati je poletna sezona in s tem obdobje potovanj, ki prinašajo nove kulinarične izkušnje, ki prav pridejo tudi catering podjetjem. Portal TripAdvisor je tudi letos razglasil najboljše destinacije 2018 za vse gurmane, da boste lahko celo poletje razvajali tudi svoje brbončice.
Počitnice nam ponujajo priložnosti za preizkušanje novih jedi in lokalnih okusov posameznega mesta ali regije. Ob dobri kulinarični ponudbi pa praviloma hrana izdela vtis celotnega potovanja in postane glavna atrakcija destinacije. TripAdvisor vam je v pomoč, kje lahko uživate v izbrani kulinarični pustolovščini. V pomoč pa je tudi nam catering podjetjem, saj na tovrstnih kulinaričnih potovanjih dobimo veliko novih idej in dodatne catering motivacije.
Novo kulturo najlažje spoznamo skozi lokalno kulinariko. Ker ljudje radi poizkušamo nove okuse, se jim seveda ne moremo upreti niti na potovanjih, zato smo se nadvse razveselili TripAdvisorjevega seznama najboljših kulinaričnih destinacij za leto 2018. Kot kaže, so popotnike z vsega sveta letos najbolj navdušila italijanska mesta, zelo priljubljena pa je tudi kulinarika špansko govorečih destinacij.
Rim
TripAdvisor priporoča, da se podate na dogodivščino in zavijete malce globlje v ulice ter pokukate v restavracije, kjer obedujejo lokalni prebivalci, ki sigurno vedno, kje se dobro je in kjer so cene prilagojene domačinom. Kuhanje je pravi obred, saj se mize šibijo pod težo vseh mogočih kulinaričnih ekstremov in presežkov. Kuhinja je tukaj zelo raznolika, pestra, preprosta, lahka in zdrava. Pri kuhi se uporablja zgolj oljčno olje, nezaželjene so sestavine, kot so maslo, smetana in podobno. Uživate lahko v neštetih kombinacijah testenin in predvsem zelenjave, kot so artičoke, polnjeni paradižniki, stročnice, bazilika, blitva ... rimske jedi so preproste, zato ker vsak Rimljan ve, da so kakovostne sestavine najboljše, če se družijo le same s seboj in jim ne dodajamo nič drugega.
Firence
Še eno italijansko mesto, ki je uvrščeno med top kulinarične izkušnje. Govorimo o prestolnici sladoleda in dobrega vina, ki vas gotovo ne bo razočarala. Kulinarično zanimiva pa so tudi okoliška podeželja z močno zgodovino in gurmansko noto. Toskana kot pokrajina slavi po resnično izjemni hrani in vinih. Nujno morate poskusiti zrezek po florentinsko, crostine (kruh, namazan z olivnim oljem in česnom), pecorino (ovčji sir), panforte (pecivo iz sadja, lešnikov in začimb) in cantucci (pecivo z mandlji) ter seveda vino rosso ali vino bianco.
Pariz
Pri sprehodu po pariških ulicah nas vedno premami vonj po sveži bageti ali francoskih rogljičih. Kako okusna je lahko francoska kulinarika, verjetno ni potrebno posebej poudarjati, od sira in šampanjca, pa vse do polžev in baget, Francozi slovijo tudi po svojih delikatesah. Francoska kuhinja se že dolgo odlikuje po svojem poigravanju s kombinacijo okusov. Značilno podnebje in geografija pariške regije sta vplivali na vrsto regionalnih specialitet, da o tradicionalnem francoskem zajtrku sploh ne govorimo.
Barcelona
Paella in tapasi, v družbi dobrega vina. Katalonska kuhinja pobira hvalospeve gurmanov po vsem svetu. Kot druge regionalne španske kuhinje, predvsem madridska, tudi katalonska daje prednost začimbam, kakršne sta žafran in kumina, pa tudi sladice iz medu. Mešanica sestavin in tradicij doda barcelonski kulinariki svojevrsten slog; prav tako tudi uporaba morske hrane in mesa v bogati vrsti omak. Glavni dogodek dneva je pri Špancih večerja.
New Orleans
Marsikdo ne pozna bogate kulinarične plati New Orleansa, ki jo boste najbolje spoznali z lokalnim vodičem, ki vam bo razkril zaodrje marsikatere odlične restavracije.
New York
Multikulturna metropola je tako bogata z okusi in pravijo, da je celo italijanska pica najboljša v New Yorku! Kulinarična izbira ni lahka, pa tudi časa je premalo, saj bi potrebovali kar šestinštirideset let, če bi v New Yorku želeli vsak dan jesti v drugi restavraciji. Privoščite si lahko vse od tipičnih ameriških hot dog-ov, pa vse do vrhunskih restavracij zaprtega tipa. Okusno kavo vzamete s sabo in se tako zlijete z množico pravih Newyorčanov, ki hitijo po avenijah. Ponudba je zelo široka, lahko pa najdete izvrstne jedi od vsake vaše pretekle turistične destinacije.
Benetke
Podajte se med ožje kanale in poiščite lokalne bare, ki jih domačini imenujejo »cichetti« z izvrstnimi lokalnimi predjedmi. Ne bo vam žal. Poiščite spisek gostiln, ki jih je v Benetkah izkusil Anthony Bourdain in za katere tako rekoč zastavlja svoje ime.
Madrid
Tudi v Madridu lahko preizkusite kulinariko z vsega sveta – od grške do japonske – a nikar ne preskočite vseh vrst španskih tapasov! Madrid ima na kulinaričnem zemljevidu Evrope zagotovo posebno mesto, saj se ponaša s številnimi restavracijami z Michelinovo zvezdico, odličnimi kuharji in svetovno znanimi jedmi. Hrana je sestavni del španske, natančneje Madridske kulture in brez nje si ni mogoče predstavljati slehernega dne. Španci in Južnoameričani so zelo odprt narod in so na svojo hrano zelo ponosni, zato vam bodo z veseljem priporočili tipične jedi, ki jih morate poskusiti.
Tokio
Prestolnica, katero je za najboljšo kulinarično destinacijo oklical zgoraj omenjeni Anthony Bourdain, ne ponuja le najboljšega sušija na svetu, temveč tudi mnoge druge japonske jedi, ki vam bodo odprle popolnoma nov spekter kulinarike. Japonska kuhinja je ena najbolj prepoznavnih na svetu, kar dokazuje tudi množica Michelinovih zvezdic, s katerimi so nagrajene njene restavracije. Ne boste zgrešili, če boste poizkusili specializirane jedi, kakršne so jakitori (nabodala pečenega piščanca ali zelenjave), suši in sašimi (surova riba), tempura (sestavine, ocvrte v pivskem testu) in rezanci ramen. Vrhunec japonske kuhinje, kaiseki (nekakšen dodatek k čajnemu obredu), združuje posebne japonske sestavine, poseben pristop in umetnost priprave hrane.
Bangkok
Na Tajskem bodo vaše brbončice zagotovo navdušene, saj boste zaradi dostopnih cen lahko preizkusili prav vse. Pravijo, da je ulična hrana tista najboljša. Jedi vsebujejo veliko česna in čilija. Druge tipične sestavine so še limetin sok, koriander in limonina trava, ki dajejo tajski kuhinji njen značilen okus. Za slanost poskrbita njihova znamenita ribja omaka ali pasta iz škampov. Pravo gurmansko razvajanje.
Mexico City
Mehiška kuhinja ima prevladujoč španski vpliv, s ščepcem francoskega in afriškega, po zaslugi mehiške zgodovine. V prvi postavi so jedi na podlagi koruze in fižola, pripravljene na številne svetovno znane načine, vključno s tacosi, enchiladami in quesadillami. In seveda ne bi šlo brez tistega črva, ki vas čaka na dnu steklenice Mezcala.
Torej zgoraj nekaj predlogov destinacij, v kolikor svoj poletni oddih še planirate. Če pa že odštevate dneve do že planiranega dopusta pa nič ne de, saj vsako mesto ali mestece premore odlično lokalno restavracijo, kjer lahko razvajate svoje brbončice ter se gurmansko potešite. V veliko pomoč so vam lahko lokalni prebivalci, vsekakor pa veliko nasvetov dobite tudi na portalu TripAdvisor, ki je z vsemi komentarji in ocenami posameznih restavracij pravi priročnik za vaše poletne razvajanje.