Jan
Nadvse okusna samostojna vegetarijanska jed ali pa odlična in malo drugačna priloga k raci ali divjačini.
Sestavine za 4 osebe
Testo:
Nadev:
- Glava rdečega zelja
- 2 jabolki
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- Sok ene pomaranče
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 2 jajci
- Sol, poper, lovorjev list, kumina v pahu
- Olivno olje
Navodila za pripravo
Ajdovo moko presejemo v skledo in poparimo s kropom. Dodamo kislo smetano in ščepec soli, dobro premešamo in stresemo na pomokano delovno površino. Sestavine vgnetemo v gladko ajdovo testo.
Testo povaljamo in s kozarcem (premer 10) odtisnemo ajdove krogce.
Nato v veliki ponvi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo tanko naribano zelje, naribano jabolko, sok stisnjene pomaranče, rjavi sladkor, začimbe ter olivno olje. Vse sestavine še malce popražimo, približno 4 minute na močnem ognju in zmes odstavimo ter malce ohladimo. Nato dodamo jajce, dobro premešamo in nadev je pripravljen.
Rob ajdovega kroga pomažemo z olivnim oljem in na sredino dodamo malce pripravljenega nadeva. Na vsakega položimo po malo nadeva, potem pa testo preganemo, da dobimo polkrožno obliko. S prsti stisnemo rob in tako oblikujemo krape. Rob polkroga odtisnemo z vilico. Krape nato položimo v krop, v katerem jih počasi kuhamo 20 minut.
Kot samostojno vegetarijansko jed jih lahko postrežemo z različnimi zabelami. Vsekakor pa jih lahko uporabimo kot odlično in malce drugačno prilogo k mesni jedi račke ali divjačine.
Pripravili ste odlično jed, ki vsakega gosta navduši. Pa dober tek!